Többnyelvű szótár az Ubuntu Linux rendszeren

Az Internetes böngészéseink során gyakran az általunk keresett dokumentumokat vagy szoftvereket külföldi, valamilyen általunk nem jól ismert vagy egyáltalán nem ismert nyelvű weboldalon találhatjuk meg. Ahhoz, hogy jól megértsük ezeket a tartalmakat is, szükségünk lehet egy többnyelvű kéziszótárra, de ha már számítógép előtt ülünk, lapozgatások helyett gyorsabban lefordíthatjuk az idegen kifejezéseket egy jó minőségű szótárprogram segítségével.

1) Letöltés és telepítés

Töltsük le a szótárprogramot IDE kattintva.

32bites rendszer használata esetén kattintsunk duplán a letöltött állományra és válasszuk a Telepítés lehetőséget.

64bites rendszer használata esetén pedig a következő paranccsal telepítsük a szükséges csomagot Terminál-ból:

sudo apt-get install python-beautifulsoup

Terminál-ban lépjünk abba a könyvtárba, ahová a csomagot letöltöttük (Firefox böngészőt használva alapértelmezetten a cd Munkaasztal paranccsal) és telepítsük a következő parancs segítségével:

sudo dpkg --force-architecture -i sztakker_0.4_hu_ubuntu_gutsy_i386.deb

2) Használat

Indítsuk el az Alkalmazások -> Iroda -> Sztakker menüpontról és a panelen az óra mellett található SZ feliratú kék könyvre kattintsunk jobb egérgombbal és válasszuk a Beállítások lehetőséget. Nézzük át mire van szükségünk a felsorolt lehetőségekből és a beállítások elvégzése után kattintsunk az OK gombra. A szótár használatának elkezdéséhez kattintsunk ismét a panelen található ikonra, de bal egérgombbal.

Válasszuk ki a szükséges nyelveket, írjuk be a fordítandó kifejezést és nyomjuk meg az ENTER billentyűt vagy kattintsunk a Keresés gombra.

3) Kapcsolódó weboldalak

- SZTAKKER hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.